Logo of Kastrup & Genberg AB

Wibrox

Wibrox® specialborstar för Ferretmaskiner

Wibrox® borstar har utvecklats och använts under många år för att klara de extrema påfrestningar de utsätts för i en panntub. Ett exempel: i en panna med 500 tuber som är 5 meter långa (10 meter fram och tillbaka) går borsten totalt 5 000 meter och med 32 borstingrepp per sekund!

Borstarna finns i storlekar från diameter 26 mm-213 mm och passar alla pannor på marknaden. Vi kan också ta fram varianter av borstar för speciella ändamål. Eftersom Ferret- maskinen oscillerar och inte roterar fungerar den även bra med rektangulära borstar.

De flesta borstarna finns i olika hårdheter; mjuk, normal, hård och mycket hård. Borstarna betecknas efter borstens diameter samt ett tillägg som anger om borsten är mjuk (M), hård (H), hård med dubbel axel (H D), mycket hård (MH) eller gleslindad för sotfyllda tuber (G D). Normalborsten har inget tillägg. Wibrox® 72 är således en normalhård borste med diameter 72 mm och Wibrox 72 H D en hård borste med dubbel axel (ten på ”borstspråk”) och diameter 72 mm.

För tuber med mycket sot och aska har vi utvecklat en speciell typ av borste, G D, som kan passera igenom en tub utan att packa ihop all sot och aska framför borsten. När man har kört igenom en tub med G D-borsten kan man köra tuben en gång till med en normal borste.

Vilken typ av borste som är lämplig att använda för en specifik panna beror bl.a. på vilket bränsle man använder och därmed vilken typ av beläggning man har i tuberna. Vi står gärna till tjänst och diskuterar oss fram till vilken borste som behövs för bästa sotningsresultat i just er panna.

Det första vi måste känna till är tubens innerdiameter. Ståltuber betecknas med ytterdiameter x godstjocklek och man kan ofta hitta dessa mått på ritningar över pannan. Så är exempelvis 76,1 x 4 en ståltub med ytterdiameter 76,1 mm och godstjocklek 4 mm vilket ger en innerdiameter av 68,1 mm.

Sotning med Ferretmaskiner och Wibrox® borstar bygger på principen att borsten har några mm större diameter än tubens invändiga diameter. Det är därför mycket viktigt att man vet den exakta innerdiametern för att maskinen ska gå snabbt och rensa optimalt.
Nedanstående bild visar alla varianter av borstar med 72 mm diameter.

Till Ferret